Nieuwe waarden || I've got the hippies

Door Secsytime op woensdag 4 maart 2015 16:29 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 2.180

Gek is het eigenlijk, hoe we nu leven. Je hele leven is in grote lijnen al voor je uitgestippeld.

Je kent ze wel.. de documentaires over de huidige maatschappij over hoe we nu leven en wat er allemaal mis is. Dat we eigenlijk allemaal slaven zijn voor de multinationals, overheden, machtige families, illuminatie of welke andere theorie dan ook. En hier zit natuurlijk een kern van waarheid in.

https://trademarks.justia.com/media/image.php?serial=85139671

Waar het uiteindelijk allemaal op neer komt is wat je zelf wil en waar je zelf gelukkig van wordt. Het is allemaal zo geëvolueerd door ons eigen toe doen. Ik kreeg hier een mooi gevoel bij door de film "Into the Wild", dit gaat over een jongen die zich af zet tegen de huidige maatschappij en op zoek gaat naar de schoonheid van de echte natuur. Je krijgt in deze film een mooi beeld van hoe ver we van onze natuur zijn geëvolueerd, maar ook waarom dat zo is.

Wat je je moet af vragen is of het wel zo erg is dat we zo geëvolueerd zijn maar ook hoe we dingen dan anders kunnen doen. Er zijn namelijk ontzettend veel voordelen van de manier hoe we nu leven, en in mijn mening maar weinig onderdelen die echt slecht zijn. Er zijn natuurlijk ontzettend veel slechte dingen, maar in mijn ogen zijn er maar weinig onderdelen die we niet aan kunnen passen door er zelf positief aan bij te dragen.

http://fox.mmgn.com/Lib/Images/Articles/normal/5-ways-to-prepare-for-south-park-the-stick-of-truth-1108977.jpg

Deze positieve bijdrage kun je zien als een beweging van mensen die anders naar de wereld kijken en nieuwe waarden hebben. Je kan deze beweging het beste en het slechtste met hippies vergelijken. Deze beweging heeft namelijk veel weg van de hippie beweging uit de jaren 70, het grote verschil met de hippie beweging uit de jaren 70 is dat het nu niet meer "zweverig" is en vooral uit pro-actieve hogeropgeleiden bestaat. Zo merk ik zelf ook veel van deze waarden zelf heel belangrijk te vinden en ook al jaren geleden mijn eigen heb gemaakt.

Dit heeft misschien te maken met de hoge mate van zelfreflectie, ik probeer mijzelf zoveel mogelijk te verbeteren. En aangezien ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn impact op de wereld, zowel qua aanwezigheid als qua verbetering, vind ik dat ik hier best actief aan bij mag dragen. Daarnaast hebben veel beslissingen ook positief invloed op andere onderdelen van mijn leven, waardoor het geheel dus beter wordt. Zo kies ik er bewust voor om alleen biologisch te eten, de consument heeft de macht en kan daardoor als enige verandering afdwingen bij de bedrijven. Daarnaast is de huidige marketing trend; marketing 3.0 (Kotler, 2010), dat de consument centraal staat en dat er nog beter op de behoefte van deze consument ingespeeld moet worden.

https://i.mgtbk.nl/boeken/9789052617886-240x300.jpg?_=UUgzmZ3P

Gek, eigenlijk anno 2010 zegt de marketeer eindelijk dat ze niet dingen door de consument zijn strot moeten rammen maar dat ze op onze behoeften in moeten spelen. Maar dat is natuurlijk een blog voor later (de verandering van product gedreven naar markt gedreven). Het gene dat ik duidelijk wilde maken is dat ik naast het positief bijdragen aan de maatschappij ook positief bijdraag aan mijn eigen lichaam. Nu denk je misschien: "Huh, positief bijdragen aan je eigen lichaam?". Ja natuurlijk..

http://www.loesje.nl/wp-content/uploads/2013/11/schrijf-0806_1.jpg

Neem als voorbeeld melk, als een vrouw zwanger is dan moet ze heel erg oppassen met wat ze eet. Want dit heeft direct invloed op de melk die ze produceert en de baby dus binnen krijgt. Natuurlijk is dit bij de melk van een koe niet anders en krijg je dus direct binnen wat de koe ook binnen krijgt. Als die koe vol is gepompt met antibiotica, dan drink je dus een lekker glas met antibiotica! ((:

Heerlijk gratis weerstand denk je misschien, dit is helaas niet het geval. Antibiotica maakt namelijk alles kapot, ook de goede bacteriën, waardoor je weerstand dus achteruit gaat. En wanneer je echt ziek bent, de kans hebt resistent te zijn voor antibiotica en een heel groot probleem kan hebben.

Een ander mooi voorbeeld is dat ik altijd led lampen koop, natuurlijk omdat het goed voor het milieu. Maar ook omdat een led lamp simpelweg veel meer branduren heeft dan een normale lampen, dus win-win.

Maar terugkomend op het verhaal van veranderende waarden, zie je steeds meer ontzettend succesvolle start-ups die "inspelen" op deze beweging. Deze bedrijven spelen er niet alleen op in, ze staan ook echt voor deze waarden, ze geloven er in.

http://i.imgur.com/KFXeR9y.jpg

Opvallend is dat deze nieuwe waarden gecombineerd met nieuwe technologie, geweldige dingen kunnen doen. Maar dat er veel onderscheid gemaakt kan worden in de verhouding tussen waarden en technologie. Nou, ja.. verhouding.. Misschien meer waar de focus van het bedrijf ligt, zo kun je duidelijk het onderscheid zien tussen bijvoorbeeld de Triodos bank, die duidelijk de focus op nieuwe waarden heeft en een google die duidelijk de focus heeft op de technologie.

De focus (visie) van het bedrijf heeft dus direct invloed wat voor impact zij hebben. Zo vallen bedrijven die (te) veel focus op nieuwe waarden hebben te classificeren als"Hippie", bedrijven die (te) veel focus op nieuwe technologie hebben als "Techy" en bedrijven die de perfect balans vinden als "Game Changer".

Neem de Triodos bank als voorbeeld, en denk hier dan eens goed over na. (en laat het me in de comments weten)

http://www.thepostonline.nl/wp-content/uploads/2012/07/triodos-bank-logo1.jpeg

Laten we voorop stellen dat het niet per se om nieuwe waarden gaat, want er zijn ook genoeg oude waarden. En terugkomend op het marketing 3.0 verhaal, de klant staat nog meer centraal.. Dit betekent dus dat je op je eigen doelgroep in moet spelen, wat direct duidelijk maakt dat nieuwe technologie de andere variabele is in dit verhaal.

Dus de visie van het bedrijf (die in speelt op de doelgroep zijn waarden, marketing 3.0) moet gebruik gaan maken van nieuwe technologie om een game changer te worden.

Duidelijk toch..?

Ik wil overigens benadrukken dat ik respect heb voor iedereen en de manier waarop zij kiezen om te leven. Ik zie mezelf als een optimistische, realistische can-do'er.

Wat zijn jouw waarden en hoe sta je in het leven?